فزنی یا کفبیخ تهیه یک نوع کف از ریشههای گیاه چوبک (نام علمی: Acanthophyllum squarrosum ) است که علاوهبر جنبه تفریحی آن، خواص دارویی فراوانی دارد.
این نوع کف که به “بستنی زمستانی” نیز معروف شده است. کفبیخ نوعی دسر است که توسط ریشسفیدان محل و به روش خاصی تهیه میشود. برای تهیه کف بیخ، ریشههای گیاه چوبک که اصطلاحا به آن “بیخ” میگویند را پوست کنده و چند بار در آب میجوشانند و چون این آب تلخ است آن را چند بار دور میریزند. این کار را آنقدر تکرار میکنند که تلخی آب گرفته شود و هیچ طعمی نداشته باشد.
آب جوشانده شده وقتی که سرد شد در ظرف مخصوصی به نام “تغارسفالی”ریخته و با دستهای چوبی که معمولا از چوب انار است آنرا ساعتها هم میزنند تا کف سفتی بدست آید. بعد از تهیه کف آنرا با زعفران و شکر و یا شیره انگور طعم دار کرده و از میهمانان پذیرایی میکنند. کفبیخ یکی از آیینهای سنتی مردم خراسان و بهخصوص منطقه قهستان بوده است که مخصوص دورهمیهای زمستان است که امروزه در بسیاری از شهرهای جنوب خراسان از جمله: قاین، بیرجند و گناباد برگزار میشود. این گزارش در روستای زیبَد در ۲۰ کیلومتری جنوب غرب گناباد تهیه شده است.
منبع:پانا